”Göteborg kommer att förlora en av sina inte allt för talrika 1700-talsbyggnader, nämligen Lilla Torp. På tisdagen fälldes dödsdomen över byggnaden av byggnadsnämnden i och med att nämnden på förslag av stadsarkitekten Gerhard Paulson beviljade rivningstillstånd.
Avsikten är att uppföra nya och mer ändamålsenliga lokaler för det upptagningshem för flickor som är inrymt i huset, allt enligt den stadsplan som godkändes i december 1966.
När riksantikvarien i våras fick vetskap om planerna inspekterade en företrädare för ämbetet byggnaden. Det hör till saken byggnadsantikvarie Harald Wideen vid sin inventering av stadens bestånd av äldre byggnader föreslagit att Lilla Torp skulle bevaras som historiskt värdefull.
Riksantikvarieämbetet fann också byggnader kulturhistoriskt värdefull inte minst därför att den en gång varit den berömde arkitekten B W Carlbergs hem. Riksantikvarien fann emellertid att den inte är av den art att den kan åtnjuta skydd enligt 1960 års lag om byggnadsminnesmärken. Följden har nu som sagt blivit att byggnadsnämnden på ansökan av en annan kommunal myndighet, i detta fall drätselkammaren, beviljat rivningstillstånd.
Lilla Torp har 1748 som byggnadsår och var ursprungligen ett envåningshus. Huset har undergått flera om- och tillbyggnader. Någon gång under 1800-talets förra hälft byggdes huset på med en andra våning.” (Ur: Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 26 juni 1968)
Bilden i sidhuvudet är hämtad från ett STF vykort, 1940-talet och visar Lilla Torps huvudbyggnad som uppfördes under 1700-talet.